Nav view search

Navigation

Monitory dechu od nadace Křižovatka

Křižovatka 2015

Pět nových monitorů dechu dnes předala novorozeneckému oddělení Klaudiánovy nemocnice zástupkyně Nadace Křižovatka Miloslava Stibůrková. Podložky v ceně 14.850 korun sponzorovala společnost PRO:MED.CS Praha, a.s., která projekt na ochranu novorozených dětí podporuje dlouhodobě.

"Samozřejmě moc děkujeme, podobnou pomoc vítáme vždy. S nadací Křižovatka spolupracujeme dlouhodobě a jsme rádi, že nám pomáhá s obnovou přístrojů zlepšujících péči o miminka,“ řekla vedoucí lékařka novorozeneckého a nedonošeneckého oddělení MUDr. Michaela Roškotová. I maminky na novorozeneckém oddělení se v případech, kdy mají pod miminkem podložku monitorující dech, cítí lépe a po porodu si mohou klidněji odpočinout.

Syndrom náhlého úmrtí kojenců je nečekané úmrtí kojence, který nejevil žádné známky onemocnění nebo jakýchkoliv problémů. Lékaři dodnes nevědí, co zástavu dechu, která nastává většinou ve spánku, způsobuje. Nejčastěji se projevuje u dětí od sedmi dnů do čtyř měsíců věku, přičemž nejčastěji umírají děti mezi druhým a čtvrtým měsícem, 80 procent obětí SIDS umírá do 6 měsíců. O něco náchylnější jsou k němu chlapci. Lékaři předpokládají, že dítě nejspíše umírá na zástavu dechu, jako příčinu však není možné vyloučit ani poruchu srdečního rytmu. V České republice na SIDS ročně umírá 10 – 14 dětí, ve světě jsou to však desetitisíce kojenců.

Ačkoliv příčina SIDS není zřejmá, lékaři se shodují na řadě doporučení, jejichž dodržování jeho pravděpodobnost snižuje:

• nekouřit v těhotenství ani v blízkosti kojence
  • nepokládat kojence ke spánku na bříško
  • nepřehřívat ani nepodchlazovat dítě ve spánku
  • používat dudlík, který brání ochabnutí svalů v okolí horních cest dýchacích
  • ukládat dítě ke spánku na samostatné lůžko s kvalitní matrací a s možností monitorování dechu

Podložky Babysense II monitorují dech dítěte a v okamžiku, kdy se dítě po 20 vteřin nepohne a nenadechne, spustí alarm. Po jeho spuštění dítě může začít znovu samo dýchat, případně mohou přivolaní rodiče či zdravotníci začít s první pomocí. Podložku si mohou rodiče v nemocnici zapůjčit na šest měsíců i do domácí péče, půjčovné je 150 Kč na měsíc.

Na snímku z předání monitorů jsou zleva:

MUDr. Michaela Roškotová (Klaudiánova nemocnice), Miloslava Stibůrková (Nadace Křižovatka) a Věra Čupíková (PRO:MED.CS Praha, a.s.)

Křižovatka 2015